Wat je moet weten over diabetes type 2

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Het aantal mensen met diabetes type 2 groeit heel snel. Momenteel hebben ruim één miljoen mensen in Nederland diabetes. MSD zet vooral in op de behandeling van diabetes type 2, ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd. Dit openbaart zich meestal pas later in het leven, en dan vooral bij 55-plussers. Hoe groot het probleem is blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC: één op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2 en de helft van de Nederlanders een voorstadium daarvan. Ook lopen veel mensen in Nederland rond met diabetes type 2 zonder dat ze het weten. Het totale aantal mensen met diabetes ligt dus hoger. (1, 2)

diabetes type 2Mensen met diabetes type 2 maken te weinig insuline aan of reageren minder goed op insuline. Insuline zorgt ervoor dat suiker (glucose) uit je voeding naar de cellen gaat als brandstof. Als je diabetes type 2 hebt blijft te veel suiker in je bloed zitten: je krijgt te hoge ‘bloedsuikerwaarden’. Het niet herkennen en behandelen van diabetes type 2 kan gevaarlijk zijn en blijvende schade aanrichten in het lichaam. Onder meer aan voeten, nieren, zenuwen, ogen, gewrichten en hart- en bloedvaten (4, 8). Maar mensen wachten vaak met een bezoek aan de huisarts, omdat klachten langere tijd vaag kunnen blijven. En omdat ze niet weten dat ze verhoogde glucosewaarden hebben (1).

Wat wij doen aan diabetes
Als het niet lukt om met een gezonde leefstijl het bloedsuikergehalte op niveau te houden, dan kan een arts medicijnen voorschrijven (3). Bijvoorbeeld medicijnen die het lichaam weer beter laten reageren op insuline of die ervoor zorgen dat de lever minder suiker aanmaakt. Sinds een paar jaar zijn er ook middelen die via de darmen invloed hebben op het bloedsuiker (5).
Al bijna honderd jaar geleden zijn we in Nederland gestart met het winnen van insuline uit de alvleesklieren van varkens. Het toenmalige Organon had daarmee een wereldprimeur (zie foto onder).

Naast de bestaande behandelmogelijkheden van diabetes type 2 (zoals acarbose, insuline, metformine, repaglinide, SGLT2-remmers, sulfonylureumderivaten, thiazolidinedionen en GLP-1-analogen) werden er vanaf de jaren ’80 de zogenaamde DPP-4 remmers ontwikkeld. MSD stond aan de basis van deze ontwikkeling. Ze worden nog wel eens ‘nieuwe middelen’ genoemd maar deze tabletten worden al meer dan tien jaar gebruikt bij mensen met diabetes type 2. DPP-4-remmers helpen het lichaam om het gehalte bloedsuiker te verlagen als het moet (3, 6).
Je kunt dat vergelijken met een thermostaat van de verwarming. De verwarming slaat ook alleen aan als het te koud wordt en slaat weer af als de temperatuur op peil is. Als de suikerspiegel in het lichaam hoog is, stimuleert een DPP-4-remmer het lichaam om meer insuline aan te maken (in de alvleesklier) en om minder suiker af te geven aan het bloed (door de lever). Als de bloedsuiker weer gedaald is, stopt de werking van een DPP-4-remmer. Op deze manier verlagen DPP-4-remmers de bloedsuikerspiegel, na elke maaltijd (6).

Meer informatie over diabetes
Meer informatie over diabetes kun je vinden via de websites van Diabetesvereniging Nederland en Diabetes Interactief Educatie Programma.

 

Bronnen:
1) website Volksgezondheidenzorg
2) website Erasmus MC, nieuwsbericht 11 november 2015
3) website Ziekenhuis.nl
4, 6, 7, 8) website Diabetes Vereniging Nederland
5) website Diabetes Fonds