“Ruim dertig jaar voorop in de strijd tegen hiv”

In 1986 was Irving Sigal onderzoeker bij MSD. Iedereen was in de ban van aids toen hij en zijn collega’s ontdekten dat ze zich moesten richten op een bepaald enzym. Het hiv-virus leek dat enzym te gebruiken om zichzelf te vermenigvuldigen. In 1988 kwam Sigal om bij de Lockerbie-ramp. Vastberaden gingen zijn collega’s verder en tot de dag van vandaag zetten MSD’ers zich in om bij te dragen in de strijd tegen hiv/aids. Frank van der Linde is één van hen.

“Ik begon mijn carrière als gereedschapsmaker bij vliegtuigbouwer Fokker. Prachtig werk, maar na het faillissement moest ik op zoek naar iets anders. Een buurvrouw wees me op MSD. Ik solliciteerde en na enig aandringen mocht ik op gesprek komen. Snel daarna begon ik als Operator.”

“Ondertussen werk ik hier alweer ruim 20 jaar. En nog altijd met veel plezier! In Haarlem hebben we drie verpakkingsafdelingen, die ken ik alledrie van binnen en buiten. Nog altijd leer ik nieuwe dingen en als mentor breng ik nieuwe collega’s de kneepjes van het vak bij. Dat vind ik erg leuk om te doen.”

Voorop

“Tegenwoordig werk ik in het team dat onder meer hiv-geneesmiddelen verpakt. Wij zijn hier vooral technisch bezig, om te zorgen dat alles goed verpakt wordt, maar ik sta ook zeker stil bij wat we verpakken. Want we maken hier natuurlijk geen paracetamolletjes!”

“Al ruim 30 jaar lopen we bij MSD voorop in de strijd tegen hiv/aids. Mede dankzij de inspanningen van mensen zoals Irving Sigal kwam er in 1996 – rond de tijd dat ik zelf bij MSD begon – een behandeling waardoor mensen niet meer hoefden te overlijden aan de gevolgen van aids. Hiv/aids veranderde daarna in veel gevallen van een dodelijke in een chronische ziekte. Wij verpakken die geneesmiddelen hier en dat vind ik iets heel bijzonders…”

Hokje

“Maar we kunnen hiv-besmettingen nog niet altijd en overal voorkomen. Ondanks alle vooruitgang is hiv/aids nog steeds een serieuze bedreiging voor de wereldvolksgezondheid. Ik las dat er in Nederland nog steeds meer dan 20.000 mensen met hiv leven[i] en dat er in ons land toch nog altijd mensen sterven aan de gevolgen van aids.”

“Mijn ervaring is dat mensen met hiv voor het leven getekend zijn. Ik hoor de verhalen van mensen die nog steeds het gevoel hebben ‘in een hokje’ te zitten. Zij moeten elke dag dealen met hun aandoening. Dat raakt me. En al helemaal als ik hiv-medicijnen sta te verpakken die speciaal gemaakt worden voor jonge kinderen en zuigelingen…”

“Zelf ken ik niemand met hiv. Zou ik hem of haar wel kennen, dan sla ik mijn arm om hem of haar heen en ga ik het gesprek gewoon aan. Geen taboes, ik vind dat je altijd over alles moet kunnen praten. Ook als dat moeilijk is. Zo kennen m’n collega’s me en zo ben ik ook ‘op straat’.”

Doorgaan

“De strijd tegen hiv/aids moet dus doorgaan en MSD zal z’n steentje blijven bijdragen. Bijvoorbeeld met onderzoek naar nog betere geneesmiddelen, of door oplossingen te bedenken die het voor mensen makkelijker maakt om met hiv/aids te leven.”

“Een mooi voorbeeld is de nieuwe eenmaaldaagse dosering van één van onze hiv-middelen. Sinds kort verpakken we deze variant ook in Haarlem, voor mensen dichtbij en heel ver weg. Voor volwassenen en kinderen die daardoor hun behandeling beter kunnen volhouden.  Bij MSD zijn we met recht trots op ruim 30 jaar ervaring in het onderzoek naar de behandeling van hiv. Maar het onderzoek en onze bijdrage daaraan moet doorgaan, Want ondanks alle vooruitgang is hiv/aids nog steeds een serieuze bedreiging voor de wereldvolksgezondheid. Dat ik daaraan mag bijdragen maakt me trots. Snap je?”

Frank van der Linde is Operator bij de afdeling Specialties van MSD in Haarlem.

[i] Naar schatting waren er eind 2016 in Nederland 22.900 personen die leven met hiv, waarvan bij 2.600 personen de diagnose nog niet was gesteld (uit: ‘HIV Monitoring Report 2017’ van Stichting HIV Monitoring, www.hiv-monitoring.nl)