Oncologie en MSD

Kanker is een van de grootste uitdagingen voor de gezondheidszorg. Elk jaar krijgen in Nederland bijna 105.000 mensen de diagnose kanker. Er zijn verschillende soorten behandeling van kanker mogelijk. De behandeling kan variëren van chirurgie, bestraling tot chemotherapie of een combinatie daarvan. Sinds een aantal jaar is immunotherapie ook een behandelmogelijkheid van kanker. MSD richt zich met name op deze vorm van behandeling.

Immuuntherapie

Wij stellen ons als doel om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen binnen de oncologie om te zetten in behandelmogelijkheden die bijdragen aan een langer leven of een betere kwaliteit van leven. De focus ligt daarbij vooral op behandelingen met immunotherapie.

Bij immuuntherapie wordt je eigen afweersysteem ingezet tegen kanker. Een behandelmethode die in 2013 door het tijdschrift Science werd uitgeroepen als ontdekking van het jaar.

Onze vestiging in Oss is nauw betrokken geweest bij de ontwikkelingen rondom immuuntherapie. Begin deze eeuw ontstond het idee om je eigen afweersysteem in te zetten tegen kanker en het werd onder andere door onderzoekers uit Oss verder onderzocht en uitgewerkt. Oss speelt nog altijd een rol bij de productie.

Biomarkers

We willen de toegankelijkheid van onze geneesmiddelen voor de behandeling van kanker bevorderen. Door vooraf met een zogenaamde biomarker te testen of iemand een bepaalde tumorexpressie heeft, dragen we bij aan een doelmatige inzet van immunotherapie waardoor deze manier van behandelen ook daadwerkelijk ingezet kan worden bij mensen bij wie de kans het grootste is dat deze aanslaat. Lees hier meer over biomarkers en longkanker.

Meer informatie over kanker

Meer informatie over wat MSD allemaal met oncologie verder doet kun je vinden via:

Meer informatie over kanker en alles wat er mee te maken heeft kun je vinden via:

  • Kanker.nl (www.kanker.nl – gezamenlijk initiatief van KWF Kankerbestrijding, NFK en het IKNL)
  • KWF kankerbestrijding (www.kwf.nl)