PHARMACY+

MSD is gestart met een pilot in het UMCG om te inventariseren wat de meerwaarde kan zijn van het inzetten van “2D-serialisatie” op het interne voorraadbeheersysteem van de poli-apotheek. Wellicht bestaat de mogelijkheid om met de inzet van 2D-codering op verpakkingen het interne proces rondom voorraadbeheer te optimaliseren.

Wat was het doel:

Het belangrijkste doel was om de voorraadkosten aanzienlijk te verminderen, zonder afbreuk te doen aan leveringsverplichtingen. Met deze pilot biedt MSD het ziekenhuis de kans om het eerste ziekenhuis in Nederland te zijn dat ervaring opdoet met de straks wettelijk verplichte serialisatie.

Welke oplossing werd ontwikkeld:

Een manier van scannen die meerdere voordelen biedt op het gebied van traceerbaarheid, kwaliteit en bestrijding van namaakmedicijnen. Van dat alles profiteren patiënten, ziekenhuizen en apothekers. Een beter beheer van voorraad kan ervoor zorgen dat medicatie voor mensen altijd beschikbaar is en dat patiënten niet onnodig opnieuw naar het ziekenhuishuis hoeven te gaan om medicatie op te halen. Daarnaast wordt er automatisch besteld op basis van de actuele voorraad. Dat maakt het mogelijk dat dure medicijnen niet onnodig ‘op de plank liggen’. Ook hebben apotheken altijd en overal realtime de actuele voorraad bij de hand en kunnen zij leveren wat ze beloven.