“Via onze MSD Academy zijn we óók partner in educatie”

MSD Academy, het door zorgprofessionals hooggewaardeerde ‘nascholingsinstituut’ van MSD, is een nieuwe weg ingeslagen. Het aanbod is nu onderverdeeld in drie takken: Online, Business en Medical. Arike Folmer, inhoudelijk verantwoordelijk voor het MSD Academy-programma, was altijd al enthousiast over haar job, maar is dat nu nog meer dan ooit.

“Al jarenlang hebben we een heel breed aanbod aan medische nascholingen. We bieden trainingen rondom ziektebeelden, zoals hart- en vaatziekten of diabetes, maar ook praktische trainingen. ‘Injectietechnieken’ bijvoorbeeld, of de tweedaagse training ‘Familiaire aandoeningen binnen de huisartsenpraktijk’.”

“Zorgprofessionals kunnen in het hele land en het hele jaar door studiepunten halen via onze MSD Academy. Alle nascholingen zijn geaccrediteerd, onafhankelijk ontwikkeld door docenten en volledig vrij van commercie. Zorgprofessionals weten dat én waarderen dat! Zij zeggen: ‘MSD-nascholingen zijn altijd goed georganiseerd, interessant én gezellig’.”

De diepte in

“Mijn persoonlijke wens is dat iedere nascholing leidt tot betere zorg voor patiënten. Daar draait mijn werk altijd om! Maar betere zorg begint vaak bij betere samenwerking en betere samenwerking begint héél vaak bij een MSD Academy-nascholing. Een goed geslaagde nascholing verlaagt namelijk drempels en versterkt de band tussen de aanwezigen.”

“Als je erbij bent, dan zie je relaties ter plekke de diepte ingaan. Relaties tussen MSD’ers en artsen –óók belangrijk – maar ook relaties tussen artsen onderling, of tussen artsen, praktijkondersteuners en assistenten in één praktijk. Hen bieden we ‘in huis’ nascholingen op maat, die gaan bijvoorbeeld over de omgang met lastige patiënten, communicatie, AED of algemene bedrijfsvoering. Praktijkgenoten leren dan van en met elkaar en doen meteen ook aan teambuilding.”

“Laatst deelde een doktersassistente een indrukwekkend verhaal. In haar praktijk had ze net een reanimatietraining van MSD gehad. Kort daarna zag ze vanuit haar auto hoe een man van zijn fiets viel en roerloos bleef liggen. Zij twijfelde niet en bracht het geleerde direct in de praktijk. Samen met anderen redde ze zo het leven van de man. Toen ik dat hoorde, dacht ik: ‘hier doe ik het voor!’”

Trots

“Overal in het land dragen MSD’ers bij aan het succes van onze MSD Academy. Zij organiseren, faciliteren en bouwen voort op het goede werk van andere collega’s. Als deelnemers en sprekers enthousiast zijn, dan geeft mij dat een gevoel van voldoening en trots. Voor mij en mijn collega’s is dit onderdeel van het werk echt leuk, leerzaam en waardevol. Het voelt goed om óók ‘partner in educatie’ te zijn, naast alles wat we doen op het gebied van innovatieve geneesmiddelen en vaccins.”

Online, Business, Medical

“We hebben onze MSD Academy sinds kort onderverdeeld in drie takken: Online, Business en Medical. Die laatste tak staat als een huis, de andere twee zijn nu volop in ontwikkeling.”

“De MSD Business Academy biedt niet-medische masterclasses en symposia voor managers en bestuurders die werkzaam zijn in de eerste en tweede lijn gezondheidszorg. Door alle veranderingen in de zorg krijgen zorgverleners er, naast hun medisch werk, ook steeds vaker bestuurs- en managementtaken bij. Dit is soms lastig te combineren en vraagt om andere kennis en vaardigheden. Met onze nieuwe masterclasses en symposia spelen we daar op in.”

“Verder zien we natuurlijk dat ‘Online’ de toekomst heeft, zeker ook op het gebied van scholing. Als MSD Academy willen we ook bij die ontwikkeling vooroplopen.”

“Met deze nieuwe onderverdeling kan iedere zorgverlener én iedere zorgbestuurder de weg naar de voor haar of hem meest geschikte nascholing, online, op een externe locatie of ‘in huis’, vanaf nu dus heel makkelijk vinden! Meer weten? Neem dan eens een kijkje op www.msdacademy.nl.”

Arike Folmer is Sr. Specialist Marketing Operations bij MSD